GASTROnomie & proeverij

Over smaak valt te twisten!

 

Voor wie? Liefhebbers van food | beginnende koks | ervaren koks | bedienend personeel | aankomend sommelier | bedrijfsleider | vriendengroepen, stelletjes, vrijgezellen, Bourgondiërs en smulpapen 

Een gastronoom is een autoriteit op het gebied van eten & drinken. Hij/zij weet alles over (klassieke) gerechten, smaken, ingrediënten, wijnen, bieren etc. Een gastronoom word je niet zomaar, daar doe je jaren over. Met deze cursus maak je een goed begin.

Hoe dan? -Basis Je bent een dagdeel bezig met een stukje theorie en vooral veel praktijk. Je gaat aan de slag met de vijf universele smaakfactoren en ervaart wat er allemaal in je mond gebeurd. Je ervaart het effect dat verschillende componenten op elkaar hebben en je doet ervaring op met wijn-spijs combinaties. Deze kunnen versterkend zijn, of juist afbrekend. Om smaken te benoemen heb je de juiste woorden nodig; deze weet je op het einde van de training.

Hoe dan? -Gevorderd Je bent minimaal een dagdeel bezig met onderliggende theorie en praktijk. Je leert denken in "smaakstijlen" en we nemen je mee in alle factoren die van invloed zijn op de smaak. Dat zijn er meer dan je denkt! We nemen de invloed van bereidingstechnieken met je door én leren je hoe belangrijk bepaalde aspecten, zoals temperatuur, zijn in de smaakbeleving van mensen.

Welke keuze? De basis past prima bij jou als je iets van eten en drinken afweet, maar nog geen doorgewinterde vakvolwassen horecatijger bent. Je praat graag op niveau mee met de chef, of je wilt je gasten meenemen in jouw smaakbeleving. Hiermee onderscheid je je van andere gastheren/ -vrouwen en kun je je zaak écht op de kaart zetten. Als je al een begin hebt gemaakt met bewust proeven, combinaties maken dan ben je toe aan de training voor gevorderden. Hiermee word je een expert op het gebied van smaak, een aankomend gastronoom, en ben je in staat "voeding" in de juiste hokjes te plaatsen, we gaan dieper in op primaire, secundaire en tertiaire geuren bij wijn & bier, bespreken het productieproces van drank & eten en de invloed op de smaak, oefenen met het internationaal gebruikte smaakwiel en bespreken uitvoerig hoe je zelf smaakprofielen op kunt stellen voor jouw gerechten & dranken.

Wat krijg ik? -Basis Een hand-out met smaakformulier & een certificaat

Wat krijg ik? -Gevorderd Een hand-out met smaakformulier en het smaakwiel & een certificaat